top of page
Yazarın fotoğrafıdengedehayat

BAĞIŞIKLIK DESTEKLERİ 5 – OMEGA 3



Her bir hücrenin, birçok hormonun ve diğer birçok aktif maddelerin yapısında yağlar vardır. İnsan beyninin yaklaşık %60’ı yağdan oluşur. Omega-3 yağ asitleri (ALA, EPA, DHA) vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir ve hem beyin, kalp sağlığı hem de bağışıklık sistemi için gereklidir. Anti-enflamatuardır, yani vücuttaki yangıları söndürmeye yardımcıdır.


Omega-3 yağ asitleri ALA, EPA, DHA ve DPA olmak üzere 4 çeşit yağ asitlerinden oluşmasına rağmen, beslenmeyle alınan ve vücutta işlevsellik gösterenler EPA ve DHA’dır.


Alfa-linoleik yağ asidi (ALA) bitkisel kaynaklı olup ceviz, keten tohumu, dereotu, semizotu, tere gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, hayvansal kaynaklı olan EPA ve DHA sadece derin deniz balıkları, bazı algler ve balık yağı gibi balık ürünlerinde bulunmaktadır.


Bugün Batı tipi beslenme dediğimiz, rafine ve işlenmiş ürün ağırlıklı beslenme ile alınan yüksek orandaki Omega 6 yağ asitlerine karşılık, bunların vereceği zararı bertaraf etmek için almamız gereken Omega 3 yağ asitlerinin az olması kalp damar hastalıklarından kansere pek çok kronik rahatsızlığa sebep olmaktadır. Tavsiye edilen daha az Omega 6 ve ona uygun dengede Omega 3 alınmasıdır. (Mevcutta 15/1 olan oran 4/1’e düştüğünde sadece kalp damar hastalıkları riski %70 azalmaktadır. Araştırmanın linkini ekledim.)


İdeali beslenme ile, haftada 2 kez, yüzeye yakın ve küçük balık yenmesidir. Ancak doktorunuz takviye tavsiye ederse, seçeceğiniz üründeki DHAE + EPA toplamına dikkat edin. Ön yüzünde 1.000 mg yazsa da DHA+EPA miktarının toplamı daha düşük kalıp, farklı yağlar eklenmiş olabilir. Ürün seçerken, temiz içerik için IFOS sertifikası olmasına da dikkat edin.


Biz de ailecek dönem dönem Omega 3 takviyesi alıyoruz. Önceliğimiz haftada 2 gün küçük balıklardan yana tabi.


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page