Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, doku onarımı, kemik oluşumu, diş eti sağlığının korunması ve serbest radikaller gibi zararlı moleküllere ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlamada önemli rolü olan bir vitamindir.
C vitamini, iyi bir antioksidan oluşu, kolajen sentezi ve hücre yapısını koruma özelliği sayesinde alerjilere karşı da koruyucudur. Antioksidanlar bağışıklık sistemini destekleyen moleküllerdir. Bu sayede vücudun doğal savunması mekanizmasını güçlendirir ve kronik hastalık riskini azaltır.
Aynı zamanda bağışıklık sisteminin aşırı aktifleşerek kendi dokularına zarar vermesini de önler. NK hücreleri ve T hücrelerini aktifleştirerek enfeksiyonlarla mücadeleyi desteklerken, sitokin fırtınalarını önlemeye yardımcı olur.
Faydaları saymakla bitmeyen C vitamini, genellikle emilimi zayıf olan demirin vücut tarafından daha kolay alınabilen bir forma dönüştürülmesine de yardımcı olur.
C vitamini suda çözünen bir vitamindir. Vücutta depolanmaz; ihtiyaç fazlası idrar yoluyla dışarı atılır. Yeşil sebzeler, renkli biberler, brokoli, limon, portakal gibi birçok meyve ve sebzede bulunsa da bağışıklığı yükseltmemiz gereken durumlarda, doktor kontrolünde takviye olarak alınması önerilir. Günlük hayatımız için C vitamini içeriği yüksek besinlerin listesini fotoğrafları kaydırarak bakabilirsiniz. Bu dönem özelinde, ben ve çocuklar da doktorlarımızın önerisiyle beslenmemize ek olarak C vitamini takviyesi alıyoruz.
İleri seviyelerde damardan serum yoluyla C vitamini tedavisi viral enfeksiyonlar, bazı kanser türleri ve nörolojik bozukluklarda doktor kontrolünde yapılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 tedavisinde, damardan yüksek doz C vitamini tedavisiyle ilgili ilk yayınladığı araştırmalar da umut vericidir. (Linkini ekliyorum.).
.
Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 2006;50(2):85–94.
Comments