top of page
  • Yazarın fotoğrafıdengedehayat

BAĞIŞIKLIK DESTEKLERİ 8 – SELENYUM



Çok konuşulmayan ama bağışıklığımızda önemli rol oynayan, kendi minik, işlevi büyük, vücut tarafından üretilmeyen sadece besinlerden alınabilen antioksidan bir mineraldir.


Selenyum, bağışıklığımızın artmasına yardımcı olmanın yanında, serbest radikal hasarına karşı savunmaya, DNA fonksiyonlarının ve tiroit bezinin sağlıklı işlemesine ve erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur.


Kalp sağlığı, üreme, zihinsel sağlık, enfeksiyon ve iltihapla mücadele gibi süreçlerde yer alır.

Antioksidanlar oluşturmak için vücuttaki proteinlerle birleşerek hücrelerin serbest radikal hasarlarından korunmasını sağlar. En önemli görevi glutatyon enziminin çalışmasını sağlamaktır. Oksidatif stresin (erken yaşlanma) etkilerinden vücudun korunmasında yardımcı olan bu enzimin aktifleşmesi, tiroit bezi fonksiyonlarını düzenler ve hormonların sağlıklı işlenmesinde gereklidir. Ayrıca kan hücrelerinin zarar görmesini engeller,


Saç ve tırnak sağlığında aktif bir mineral olan selenyum, E vitaminiyle birlikte hareket edebilir.


Selenyum eksikliği başta tiroit fonksiyon bozuklukları ve bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik hastalıkların gelişimine yol açabilir ve fazlalığı ise vücutta toksin üretir. Yüksek dozda zehirli olabilir, alerjik bünyelerde ağır tepkilere yol açma ihtimali bulunduğundan E vitamini ile birlikte kullanılmalıdır. Bu nedenle takviye olarak alınacaksa mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.


En yaygın olarak Brezilya cevizi, yumurta, turpgiller, tahıllar, et ve deniz ürünlerinde bulunur. Gıda içindeki selenyum miktarı, bitkilerin geliştirildiği, hayvanların yetiştirildiği toprağın selenyum miktarına bağlıdır.


Selenyum eksikliği belirtileri;


Yorgunluk ve uyuşukluk

Zihin bulanıklığı

Saç dökülmesi

Tırnaklarda beyazlık

Kolesterol yüksekliği

Kas güçsüzlüğü

Düşük bağışıklık olabilir. Doktorunuza danışın.


190 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page