top of page
Yazarın fotoğrafıdengedehayat

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜKLER, KRUP VE BESLENME

Etrafımda kime, nereye baksam alerjik…herkeste bir öksürme, hapşırma, geçmeyen burun akıntıları… en çok da çocuklar da…

Bir anne olarak girdiğim her ortamda, dikkatimi hep öksüren çocukların fazlalığı çekiyor.

Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan neredeyse herkesin evinde “nebülizatör” cihazı, evin demirbaşı. Biz de 2 tane eskittik, çok şükür, doğru tedavi ve beslenme tarzıyla kullanımı oldukça azalttık.

Kırda, temiz havada, sahil kenarında yaşamıyorsanız maalesef sıfırlamak mümkün olamıyor. Her şey bir bütün, beslenme çok önemli ama tek başına yeterli değil. Doğum şekli -sezaryen veya normal- ve bebeğin ilk 1 yıl beslenmesi de -anne sütü veya formül mama- eklenince riskler artabiliyor.

Özellikle alerji temelli öksürüklerde, doktorumuz öksürüğü tetikleyen etkenlerden birinin burun/boğazdaki akıntı olabildiğini belirtmişti. Bu akıntıları kesmenin, akşamları başı yükselterek yatmanın, öneminden bahsetmişti.

Doktorunuzun verdiği tedaviye yardımcı olması için, beslenmenizde de bazı düzenlemeler yaparak, iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Böyle dönemlerde;

Þ Beslenmenizden süt ve süt ürünlerini (peynir, yoğurt, ayran...) çıkartmak

Þ Gün içinde su başta olmak üzere bol sıvı (ılık olmak kaydıyla -sıcak olursa boğazda tahriş yapar- ıhlamur gibi bitki çayları) tüketmek

Þ Ağır yemeklerden kaçınarak, doyurucu çorbalar ile hafif öğünler yemek

Þ Öksürüğü tetiklediğinden şüphelendiğiniz diğer yiyecekleri (kuru yemişler, asitli meyveler gibi) beslenmeden belli bir dönem çıkarmak

iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

Bir de Krup tarzı bir öksürük var anneleri çok korkutan.

Benim için de “Krup”, eskiden sadece bir mikser markası idi.

Oysa onun da mekanik, köpek havlaması gibi, tuhaf sesli bir çeşit öksürük, bir üst solunum yolu ödemi olduğunu bilmiyordum.

Krup tarzı öksürük, ilk defa duyan/yaşayan bir anne için oldukça korkutucu olabiliyor.

Ben bilmeden, kucaklayıp, balkona çıkmıştım panikle; doğrusu da buymuş, krup atağında soğuk hava ödemi rahatlattığı için kışsa dışarıya çıkmak (üşütmeyecek şekilde) yazsa buzluk önünde nefes aldırmak gibi.

Birkaç krup atağı atlatmış, uzun yıllar da hassas hava yolu sendromunu yenmek için uğraşmış bir anne olarak diyebilirim ki, tek bir mucize ilaç veya şurup veya yiyecek yoktur.

Doktorunuzun tavsiyeleriyle birlikte, beslenme düzeninizde de değişiklikler yaparak (herkese iyi gelen veya dokunan şeyler farklı olduğu için kendiniz gözlemlemelisiniz) daha etkin sonuçlar alabilirsiniz. Biz doktorumuzla birlikte bu şekilde çok yol aldığımız için de paylaşmak istedim.

Sağlıkla kalın.


104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GÜVENLİ MUTFAK

Comments


bottom of page