top of page
  • Yazarın fotoğrafıdengedehayat

GÜVENLİ MANGAL İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER



Ne yediğimiz kadar, nasıl pişirdiğimiz ve yediğimiz de önemlidir.

Mangal sağlıklı bir pişirme tekniği olarak önerilmese de bizim kültürümüzde özellikle yaz aylarında oldukça sevilen bir türdür. Isı, pişirme süresi, ısı transferi ve antioksidan destekler gibi faktörler pişirdiklerimizin kanserojen maddelere dönüşme riskini etkiler.

Özellikle et, tavuk ve balık gibi yiyecekler kömürde veya yüksek ısıda (kızartma gibi) pişirildiklerinde HCA ve PAH isimli kanserojen kimyasallar üretebilirler. *

Araştırmalara göre;

  • Etin yağı kömüre damladığında çıkan duman etin etrafını PAH (Polycylic Aromatic Hydrocarbons) isimli kimyasalla kaplar, sadece yemek değil bu dumanı solumak bile zararlı olabilir.

  • Ancak etin pişirilmesiyle ilgili olarak yapılan araştırmalarda özellikle HCA gibi kimyasallara yüksek doz maruz kalmanın birebir kanser ile ilişkisi olduğu saptanmamıştır.

  • 2015 yılında IARC tarafından yapılan bağımsız araştırmaya göre, pişirme tekniğinden bağımsız olarak, kırmızı et tüketiminin kanser riskini artırdığı ortaya konmuştur.

Sonuç olarak benim felsefem, her şeyde olduğu gibi bu konuda da “doz ve denge”. Doğru önlemleri alarak, dozunda ve dengede tüketerek, eğer seviyorsanız mangal keyfinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Güvenli hale getirmek için;

  • Yağlı hazır köfteler veya sosis gibi işlenmiş etler yerine, mümkünse kaynağı belli, otla beslenmiş kuzu eti veya mevsiminde deniz balığı veya organik tavuk tercih edin. Tercihiniz tavuksa, pişirmeden önce derisini ayıklayın. (Böylece HCA üremez.)

  • Etinizi sık sık çevirerek içinin piştiğinden ve üzerinde siyah kömürümsü yanık tabakalar olmadığından emin olun, oluştuysa yemeden önce o siyah yanık bölümleri sıyırın.

  • Asidik marinasyonlar etin HCA üretmesini engeller. Örneğin sirke veya yoğurt ve baharatlar ile etlerinizi pişirmeden önce marine edebilirsiniz.

  • Benim önerim, her zaman sebzelerle eti kombinlemekten yana; mangalda ızgara sebzeleri pişirip üzerine zeytinyağı, sarımsak, taze karabiber ve tuz ile yapacağınız sos enfes oluyor, tavsiye ederim. Ayrıca bol yeşillik ve sumaklı soğanlı salatalar (semizotu, roka gibi) toksik yükü azaltmanıza yardımcı olur.

Ailecek keyifle yenen bir sofrada yediğiniz her ne olursa olsun zaten şifa olacaktır.

Yeter ki ağzımızın tadı olsun. Ruhumuz doysun.

*Kaynak:

176 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page