top of page
dengedehayat

HANGİ YAĞ İLE PİŞİRELİM?



Hangi yağı kullandığımız kadar hangi ısıda kullandığımız da önemlidir.

Sağlıklı yağları yüksek ısıda kullanırsak içlerindeki faydadan mahrum kalırız.


Yemek pişirmede kullandığınız yağlara lütfen dikkat edin. Sadece zeytinyağı kullanıyorum deyip geçmeyin.


Bana göre en sağlıklı yağ zeytinyağıdır. Bu nedenle düşük ısıda ve çiğ olarak kullanmanızı öneririm.


Üzerinde yeni konuşulmaya başlanacak olan bir konu: Fazla Omega 6 yağ asidi tüketiminin bedene şekerden daha fazla zarar verdiği ve organ hasarlarına yol açtığı.


Bu çalışmada vurgulanmak istenen, yüksek doz Omega 6 tüketiminin uzun vadedeki olası zararlarıdır.


Çalışmaya gelince:


“Journal of Gastroentology” de geçtiğimiz günlerde yayınlanan çok yeni bir çalışmada Covid-19 hastalarında organ yetmezliğine götüren sebeplerden biri “yaşam boyu yüksek oranda doymamış yağ tüketimi” olarak tespit edildi. *


Sadece Covid için değil ama bugün kronik pek çok hastalığa götüren temel sebeplerden biri olarak şeker kadar hatta belki de ondan daha tehlikeli olarak linoleik asit yani Omega 6 yağ asitleri yönünden zengin beslenme gösterilmeye başladı. Fazla miktarda tüketilen linoleik asitin metabolik bir zehir olduğu son araştırmalarda ortaya çıktı.


Batı tipi beslenme dediğimiz, hazır ve paketli gıdalar, yağda kızarmış yiyeceklerin Omega 6 içerikleri yüksektir.


Çoklu doymamış yağ olan linoleik asitin vücuda en büyük zararı oksidasyona sebep olmasıdır. Yağ oksitleştikçe, organlara hasar veren zararlı küçük bileşenlere ayrışır. (ALES ve OXLAMS)


Bu hasar şekerin vücuda verdiğinden daha büyük bir hasardır. Çünkü şeker bu bileşenleri üretmez. Oksidatif hasara en çok sebep olan linoliek asittir.


Bu hasarı minimize etmek için düzenli Omega 3 tüketimi tavsiye edilmektedir. İdeal oran aldığımız her Omega 6’ya karşılık bir Omega 3 olması gerektiğidir. Ama bu mümkün olmadığı için bugün kabul edilen sınır 4-1 dir. Yine de organlarınıza hasar vermemek için düzenli olarak Omega 3 desteği almanın yanısıra Omega 6 tüketimimizi de sınırlandırmalıyız.


Listede göreceğiniz üzere, içerdikleri linoleik asit yüzdesine göre yüksek ısıda pişirmede en sağlıklı yağlar tereyağı veya sade yağ veya Hindistan cevizi gibi orta zincirli yağ asitleridir.


Zeytinyağı her ne kadar Omega 3 dediğimiz linolenik asit yönünden zengin olsa da az miktarda içerdiği linoelik asit ile yüksek ısıda oksitlenmeye sebep olabilir. Bu nedenle pişirme sırasında eklenecekse düşük ısıda veya pişirme sonrası eklenerek tüketilmelidir.


362 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GÜVENLİ MUTFAK

Comments


bottom of page