İdeal dünyada; yediğimiz içtiğimiz her şeyden gerekli vitaminleri ve mineralleri alabiliyor, uykumuzu doğamızla uyumlu saatlerde gerçekleştirebiliyor, aktif ve hareketli bir yaşam sürebiliyor, stresimizi, duygularımızı tam yönetebiliyor olsaydık, hiçbir ek takviyeye ihtiyacımız olmayabilirdi.
Ama dünya artık ideal değil.
Endüstriyel devrimle birlikte, insanoğlu olarak el birliğiyle dünyadaki kaynaklarımızın çoğunu hor kullandık. Başka bir konuda bu kadar el birliği yapabilmiş olsaydık hepimiz uzaya bile gidebilirdik.
Topraklarımız son yıllarda ciddi oranda vitamin ve mineral kaybına uğramış.
“British Food Journal”da yayınlanan, 1930-1980 yılları arasında yapılan araştırmada 20 sebzedeki kalsiyum kaybı %19, demir kaybı %22, potasyum kaybı %14 olarak tespit edilmiş.
“University of Texas”ın 1975-1997 yılları arasında yaptığı bir başka araştırma ise, incelediği 12 sebzedeki kalsiyum kaybını %27, demir kaybını %37, A vitaminini %21, C vitamini kaybını %30 olarak tespit etmiş.
Buna göre, anneannelerimizin yediği 1 portakaldan aynı faydaları almak için bugün 8 portakal yememiz gerektiğini vurgulamış.
UCLA ise 1953-1997 yılları arasında yaptığı araştırmada ıspanağı ölçümlemiş; demirin %60, potasyumun %53, bakırın %96, fosforun %70 azaldığını bulmuş.
Öte yandan dünyada yetiştirilen çoğu besin uzun yolculuklar yaptıkları için, hasattan rafa çıkana kadar depolanmak zorunda kalıyor. Bu da besin içeriklerini düşürüyor.
Araştırmalar farklı zamanlarda, farklı sebze ve meyvelerle yapılsa da ana fikir aynı, toprağımızda yetişenler eskisi kadar besleyici değil. Aynı besin değerlerine ulaşmak için daha çok meyve ve sebze yememiz zor.
Peki ne yapacağız?
- Az seyahat eden, yerel üretimle yetişmiş yiyecekleri tercih edeceğiz.
- Mevsiminde ve mümkünse organik tercih edeceğiz.
- Yılda 1 kere kan değerlerimize baktırarak, eksik değerler için doktor kontrolünde destek alacağız.
- Vitamin ve mineralleri sentezleyebilmek için, hareket edecek, gün ışığı alacak, uykumuzu düzenleyip, stresimizi kontrol edeceğiz.
- Bir de gıdamızı israf etmeden, payımıza düşen ölçüde doğamızı korumaya gayret edeceğiz. Daha çok üretip, daha az tüketeceğiz.
* Dirt Poor: Have Fruits and Vegetables Become Less Nutritious? https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/
* Mayer AM. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables. Available from: http://www.academia.edu/7017054/Historical_changes_in_the_mineral_content_of_fruits_and_vegetables
Comentarios